Jordskjelv 7.november 2017 – styrke 3,8 og ca.15km unna U-864.—— Hvor nærmt og hvor kraftig må det være før våre politikere våkner og får opp kvikksølvet fra U-864?—— Mail sendt til Stortinget og bekymringsmelding tidligere sendt til Mattilsynet om opphevelse av fiskerestriksjoner rundt vraket—-se nedenfor.—- Og ekspertene som har fått over 100 millioner for sine konsulent uttalelser bedyrer at det er sikkert i 3400 år bare en dekker det til.!

Skuffende at Høyre sin talskvinne på stortinget ikke gidder svare.—-Har derfor sendt ny mail 16.mai 2018 til statsminister og alle partier sine stortingsgrupper.—–Fikk raskt svar fra 3 opposisjonspartier.—-Se «Mail sendt til statsminister og alle partier»

Mail sendt til Stortinget 7.november 2017

Har sendt følgende mail til Torill Eidsheim som er Høyres talskvinne på Stortinget i denne saken:

Hei,
tillater meg å dele vår bekymring når det gjelder U-864 og dens kvikksølvlast.

Etter dagens jordskjelv stiller vi oss spørsmål om hva som må til for at politikerne strammer seg opp til å ta en beslutning og få opp kvikksølvet.

Jeg har vært engasjert fra dag 1 i denne saken da jeg opprinnelig kommer fra øyen SULO sør for Fedje.

Dette er det bare dere politikere som kan skjære gjennom, byråkratiet har malt seg inn i et hjørne som de ikke kommer ut av.

Se mer på vår webside www.sulo.no under Miljø/ U-864

Mvh
Egil Norvald Sulen
Jonas Reins gate 5
5008 Bergen
Mobil 93200525

Svar fra Stortinget blir lagt inn her……(hvis noe svar kommer..de er vel opptatt med #MEtoo…… Hvem bryr seg om kvikksølv når det er mer spennende ting på gang…)……..

Mail til Mattilsynet 11.oktober 2017

 
Vedlegg
til postmottak
Hei,
jeg har en bekymringsmelding når det gjelder Mattilsynets oppheving 2015 av fiske rundt U-864.
Her burde føre var prinsippet være på sin plass, ikke bare målinger tatt der og da.
Stålflaskene som inneholder kvikksølvet hadde i 1945  5 mm tykke vegger. Flasker tatt opp av Kystverket 2007 viste  enkelte steder på flaskene 1 mm tykkelse, 4 mm hadde tært bort siden 1945.
.
Hvor mye tror dere at det kan være igjen av den 1 mm nå ti år senere? Det betyr i praksis at det vil lekke mer og i større skala i nær fremtid.
Vedlagt utdrag fra websiden Sulo (sør for Fedje) og med U-864 i nærheten.
Se under Miljø på vår webside   http://www.sulo.no     for mer info.
Mvh
Egil Norvald Sulen
Jonas Reins gate 5
5008 Bergen
93200

Svar fra Mattilsynet

jarle.vaksvik@mattilsynet.no

2. nov.

til meg
Hei igjen Egil!
Viser til din forespørsel i mail av 11.10.2017.
Videre vises til vår foreløpige mail av 19.10.2017.

Når det gjelder selve forurensningskilden, selve U-båten U-864, er det Kystverket som har ansvaret for den.

Mattilsynet har heller ikke ansvaret for å vurdere de forholdene du nevner i din bekymringsmelding, Kystverket har et stort ansvar her.

At Mattilsynet frem til sommeren 2015 hadde generell advarsel om å spise sjømat fra området rundt ubåtvraket, var på grunn av føre var prinsippet, statusen var ennå ikke helt avklart med tilstrekkelige analyser.
Men i 2015, etter 11 år med analyser av fisk og skalldyr fanget ved ubåten, analyser utført av NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, viste resultatene å være identiske med det en finner langs resten av kysten.

Nå-situasjonen er derfor at sjømaten er trygg i havet vest av Fedje, nær U-864.

Kystverket er likevel den riktige instansen å rette spørsmål til, hvordan fremdriften er, for å hindre at kvikksølvet i fremtiden kommer fritt ut i miljøet.
Det er selvfølgelig viktig at prosesser som er besluttet ikke stopper helt opp..

Med hilsen

Jarle Vaksvik
Seniorinspektør
Mattilsynet avdeling for Bergen og omland