Krabbe, tips fra Mattilsynet og fra Havforskningen. (Men hvis du bare skal koke klørne er et hammerslag mellom øynene en god metode vil jeg tro. Skal ikke kastes levende ut igjen uten klør).

Spørsmål og svar

Hvordan kan du bedøve krabber før koking?

Publisert 03.07.2020     Sist endret 03.07.2020

Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking.

For å bedøve krabben kan du kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover.

Alternativt kan du gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende.

Da treffer du det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben.

Krabben blir ikke bedøvet hvis du stikker en skarp kniv inn midt i buken. Da lammer du nervesenteret for bevegelse så bein og klør mister kraften, men uten at det påvirker krabbens sanser.

Derfor må du kløyve eller knuse hodet for at krabben skal bedøves.

Og husk at det er forbudt å brekke av klørne på levende krabber!

Her er svar fra Sylvia Frantzen / Havforskningen hvordan avlive krabbe før koking:

Hei,
De må stikkes med en syl, først rett inn gjennom en fordypning under midt under halen (halen er brettet inn under overkroppen, se bildet). Da blir krabben slapp. Deretter stikker man gjennom det ene øyet. Viktig med bestemte stikk, og gjerne rote litt rundt med sylen når den er stukket inn.

Hilsen Sylvia
Fra: mailegil [mailto:mailegil(et)gmail.com]
Sendt: 15. mars 2019 13:51
Til: Frantzen, Sylvia